četvrtak, 17. rujna 2015.

Preponska kila - bruh!


Kilom se obično naziva ispadanje jednog dijela trbušnih organa zajedno sa trbušnom maramicom kroz otvor u trbušnom zidu. Bruh, kila ili hernija (lat. hernia) je stanje koje nastaje kada se unutrašnji organi istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva. 

Većina takvih situacija se javlja na zidu abdomena. Kile se javljaju na određenim mestima, gde razni kanali, krvni sudovi i živci izlaze ili ulaze kroz trbušni zid. Takva su mjesta: kod muškaraca u preponi, gdje sjemeni kanal zajedno sa krvnim sudovima izlazi iz trbuha i ulazi u mošnice; kod žena u preponi, gdje okrugla pantljika materice izlazi i veže se za stidnu kost (preponske, ili ingvinalne kile) kod muškaraca i kod žena kod preponske veze, gde veliki krvni sudovi izlaze iz trbuha za noge (bedrene, ili kruralne kile) na pupku, gde je za vrijeme života deteta u materici ulazila pupčana vrpca iz majke u tijelo djeteta (pupčana ili umbilikalna kila) sadržaj trbuha, najčešće želudac, može da probije i grudnu šupljinu kroz mišićnu pregradu koja razdvaja trbuh od grudi i da napravi kilu (dijafragmatična kila) 

Klinička slika 
Ingvinalna kila se pojavljuje u preponskom kanalu koji je prirodan otvor u mišićima trbuha. Kod muškarca ingvinalni kanal sadrži krvne sudove testisa, a kod žena kanal sadrži ligament koji drži matericu u prirodnom položaju. Kod preponske kile može se osjetiti, a i vidjeti izbočinu koju stvara prolabirani dio crijeva ili tkivo. Izbočina se pojavljuje na prelazu bedra u prepone. U muškaraca kila može prodrijeti u skrotalnu vreću i uzrokovati bol i otok skrotuma. 

Kila se najlakše poznaje po tome što se na kašalj jače izbočuje trbušni zid, a za vrijeme ležanja ili pod blagim pritiskom izbočina se vraća u trbuh. 
Simptomi preponske kile su nelagodnost i bol pri saginjanju, kašljanju ili podizanju. Ponekad sadržaj kile sraste za kilnu kesu pa je nemoguće vratiti guranjem prstima sadržaj u trbušnu duplju. 
Postoji i uklještena kila, koje je akutno hiruško stanje, jer iz punog zdravlja i mira, dio crijeva prodre u kilnu kesu i zaglavi se tu pri čemu ne može da se vrati u trbušnu duplju a dođe da zastoja krvi i jakog bola sa opasnošću od peritonitisa. 

Dijagnoza 
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda. 

Liječenje 
Najčešći medicinski tretman za kiluje hirurški. Tokom zahvata, zatvara se otvor u mišićnom zidu. Savjetuje se da se kila operiše na vrijeme, dok nije postala suviše velika i dok je trbušni zid još očuvan, da se njime može zatvoriti otvor kile. Metod izbora u terapiji je operativni zahvat pri kome se zatvara mišićni zid na kome postoje ulazna vrata za kilni sadržaj; takođe se moze vršiti i repozicija kile, ali se repozicija ne smije vršiti pri uklještenju kile.

Nema komentara:

Objavi komentar